Sajtómegjelenés

Egy karkötő, amely életet menthet

Amikor megismertem a férjemet, ő épp a határőrség állományában dolgozott. Fura szerzet volt, tele furcsaságokkal és olyan tárgyakkal, amikről nekem akkoriban fogalmam sem volt, hogy mi célból hurcibálja ő ezeket folyton magával.

De azt mondta, megtanították őt arra, hogy legyen felkészülve a vészhelyzetekre, így nála mindig van kanálgép (ez gyakorlatilag kés-villa-kanál összekötve), bicska (ez egyértelmű), a nyakában egy láncon az adatai és a vércsoportja olvasható, zseblámpa és egy furcsa karkötőt viselt.

Ez utóbbi az úgynevezett paracordkarkötő, amelyről azt kell tudni, hogy gyakorlatilag ejtőernyőzsinórból készült, amely lebontható és ezáltal egy extra teherbírással rendelkező, ellenálló és sokoldalú zsinór birtokába kerülsz, amely túrázáskor, hegymászáskor, természetjáráskor akár életet is menthet. Mert esetleg olyan helyzetbe kerülsz, amikor pont egy zsinórra lehet szükséged. (teher húzás, kiemelés, rögzítés, és bizony az elsősegélyben is rengeteg módon használható) Eredete, valahol az amerikai hadseregben leledzik.

Paracordkarkötőt azóta beszerzett már nekem is, de a gyerekeknek is és bár elsősorban ékszerként használjuk, tudjuk, hogyan válthatóak át azon nyomban használati tárggyá.

A kezdeti időkben, mikor “divat” lett, egy-két fonás mintát használtak csak, jellemzően azokat, amelyeket a cserkésztáborokban is oktatnak, csomózáskor. De az ember kreatív, és minél szélesebb rétegekhez jutott el ez az ékszer, annál változatosabb fonási minták kerültek elő. Most mára több soros, bonyolult, díszítő elemekkel tarkított változatok sem ritkák. A karkötő folyamatos fejlődésen ment keresztül, és megjelentek a színes, sőt neon fényben tündöklő, vagy csak az UV fényben világító darabok is. Lehet rá kiegészítőket tenni (csatot, gravírozott lapokat, gyöngyöt, stb) , csak a készítő ügyessége szab határt az elképzelésnek.

Érdekességként megemlítem, hogy most már kutyáknak nyakörvet (teljesen biztonságos), kézitáska fogantyút is láttam már így elkészítve.

Így néznek ki ezek az érdekes “ékszerek”, további információért pedig javaslom, keresd a Strong Paramedic Paracord oldalát IDE kattintva.

A teljes cikk elolvasható erre a linkre kattintva.

Ajánlatkérés

Lépj velem kapcsolatba

Széchenyi 2020